Támogatói nyilatkozat

Címkék: nyilatkozat fogasház

2009.09.23. 10:00

Én, Fekete Angelika, az ökoTeregetés egyik ötletgazdája és szervezője támogatom a Fogasház kulturális intézményként való működését. 
 

Az ökoteregetés egy alulról szerveződő mozgalom gyűjtőneve. Rendezvényeinken teret és lehetőséget biztosítunk a lakosságnak, hogy megszabaduljanak fölösleges ruháiktól és cserébe válogathassanak maguknak olyan ruhaneműket, melyeket hordani szeretnének utána.  
 

Ezzel célunk a tömegek figyelmének felhívása mind a túlfogyasztás káros szokására, mind arra, hogy a környezetünk védelme sok kis lépéssel kezdődik, a ruházatukkal törődő, ám a közelgő környezeti katasztrófára nem gondolókat szeretnénk tájékoztatni például arról, hogy a harmincas nők átlagosan 35 kilogrammnyi textíliát vásárolnak össze évente, ennek nagy részét egy éven belül kidobják, és csak igen kis hányadát hasznosítják újra vagy ajánlják fel karitatív célokra. Évente kétmillió tonna textíliát dobunk el, hogy helyet csináljunk a gardróbban az újabb daraboknak, miközben bebizonyosodott, hogy a ruhagyártás során több millió tonnányi szén-dioxid kerül a levegőbe, sőt, az Earth Pledge nevű környezetvédő szervezet adatai szerint nyolcezerféle kemikáliát használnak fel a textilgyártás során, és a világszerte alkalmazott növényvédő-szerek 25 százalékát a nem organikus gyapotültetvényeken használják. 
 

 A rendezvényeink után megmaradt ruhákat a családsegítő szolgálatnak, árvaháznak, hajléktalanokat támogató alapítványoknak és más rászorulókhoz juttatjuk el.  
 

S mindezeken túl az ökoTeregetés egy művészeti megmozdulás is, mert az előzetesen gyűjtött ruhaneműkből óriási ökoszivárványt szoktunk teregetni, hogy megmutassuk a járókelőknek, milyen szépek a használt ruhák egymás mellett. 
 

 Rendezvényeink mellékhatása, hogy nagyon sokan a barátaikkal jönnek el, és sokan találkoznak rég látott ismerőseikkel, így a kisközösségek életére is pezsdítő hatással vagyunk. 
 

 Nekünk fontos az olyan helyek léte Budapesten, ahol az emberek anyagi helyzetüktől függetlenül tartalmasan tölthetik el szabadidejüket.  
 
  

Budapest, 2009. szeptember 21.     Fekete Angelika

A bejegyzés trackback címe:

https://okoteregetes.blog.hu/api/trackback/id/tr311399412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása